Lokma

Lokma tatlısı geçmişi çok eskilere dayanan yapım malzemeleri her yerden rahatlıkla temin edilen un, yağ ve şekerden imal edilmektedir. Lokma kelimesi Arapçadan bize geçmiş olup bir yudum ya da bir sokum anlamındadır.

Her Gölgenin Lokması Yöreseldir

Başta Anadolu olmak üzere tüm orta doğu ve balkanlarda bu tatlının izine rastlamak mümkündür. Yöreye göre değişik sunumları olmasına karşın genelde sade bir şekilde tüketimi oldukça yaygındır. Lokma yöreseldir.

Son zamanlarda ise tarçın ile servisinin yanı sıra çikolata, antep fıstığı gibi değişik süslemelerde kullanılmaya başlanmıştır.lokma

Ortası boş tekerlek şeklinde üretilen lokma tatlısının küre şeklinde olanına saray lokma denmektedir. Bunun sebebi de bu şeklin ilk defa Osmanlı saray mutfağında kullanılmış olmasındandır. Tuluba tatlısı da oldukça benzerlik göstermekte sadece fazladan içine yumurta konmaktadır. Esasında her milletin bir lokma tatlısı bulunmakta olup içine konulan malzemelerde kısmi farklılık olmaktadır.

Lokma Tarifleri Çeşitlidir

Anadolu’nun çeşitli yerlerinde değişik lokma tarifleri bulunmakla beraber en fazla İzmir ve çevresinde tüketimi oldukça yaygındır. Diğer şehirlerimizin aksine İzmir’de perakende lokma satan bir yer bulmanız olanaksızdır.

Çünkü İzmir halkının paylaşım ve hayır işleme duyguları diğer şehirlerden farklılık göstermektedir. İzmir’de yaz kış her zaman bir köşe başında bir cami önünde yada bir hastane önünde lokma dağıtımına rast gelmeniz yüksek olasılıktır.
İzmir halkı ölen bir yakınının arkasından, sünnet düğünlerinde, askerden dönen oğlu için, üniversiteyi kazanan çocuğu için yâda bir iş yerinin açılışında lokma döktürmeyi adet haline getirmiştir. Esasında İzmir halkı lokma döktürmek için birçok nedene sahiptir. Çünkü özünde paylaşım ruhuna sahip önemli bir kenttir.

Bütün bu yazdıklarımızdan şu sonucu çıkarmamızda bir sakınca olmadığını söyleyebiliriz. Lokma demek paylaşım demektir. Hayır demektir. İyilik demektir. Birlikte olmanın verdiği hazzın maddi anlamıdır. Lokmacı da bu hizmeti verene denir. Lokmacı detayı için lütfen tıklayınız.

Lokma